Smażony ryż z jajkiem i warzywami – szybki i smaczny obiad dla całej rodziny

Sytuacja podbramkowa… Zakupy i ploteczki z koleżankami troszkę się przeciągnęły. Ups! Nam kobietą czasami się to zdarza.

Jak wyczarować pyszny obiad, który będzie wyglądał na pracochłonny a jednocześnie będzie sycący i treściwy? Oto jeden z pomysłów. Smażony ryż z warzywami i jajkiem.

  • dwie torebki ryżu
  • olej
  • curry
  • woda 600 ml
  • 5 jajek
  • słoik warzyw konserwowych(marchew, groszek, kukurydza)
  • suszona lub świeża pietruszka

Na rozgrzany olej wsypujemy ryż z dwóch torebek. Najlepiej używać ryżu lepszej jakości. Smażymy go 5-10 minut. Nie dopuszczamy do jego zbrązowienia. Po tym czasie wlewamy wodę i dodajemy łyżeczkę curry.

20150121_155358Czekamy aż ryż wchłonie wodę i zmięknie. Jeśli mimo, wchłonięcia wody nadal pozostaje twardy dodajmy jeszcze trochę wody. Następnie wybijamy jajka do miseczki i lekko je roztrzepujemy widelcem lub rózgą.

20150121_160340Dodajemy do usmażonego ryżu. Nie mieszamy od razu. Czekamy aż jajka lekko się zetną, wtedy mieszamy aż do momentu gdy będą usmażone. Następnie odlewamy wodę od warzy konserwowych dodajemy do ryżu razem z pietruszką. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze dwie minuty.

20150121_161909Podajemy np. z krojonymi w cienkie plasterki ogórkami kiszonymi.

20150121_162245

Gotowe! Smacznego!

Dajcie znać w komentarzach czy wam smakowało 🙂

Dodaj komentarz